söndag, januari 22, 2006

till herren på n:o 19

jag har inte drömt på flera nätter nu - inte sådana drömmar vars karaktär verkligen räknas, så vi har inget att diskutera idag heller. dessutom längtar jag aldrig efter mamma på röda dagar. snön ligger vit och livlös i härdade drivor.
söta frk flodvåg koketterar, jonglerar fingerfärdigt och roar sig med andras olycka; jag hör hennes skratt genom väggen. hennes flamsiga lycka och spirituella färdighet jagar mig genom rummen. jag hittar inte mig själv och min boning. det är som om jag aldrig funnits. hennes röst är som sirap - söt och limrik utan förmåga till fäste eller stabilitet. barnen bär hon som vippande prydnader vid sina höfter helt utan en moders blick för avkommans vädjan och behov av tröst. jag måste lära mig att hålla fast vid det som är mitt, inte vackla med förlorad sits och hållning.
lilla pippi, så fullkomlig och perfekt, så säker i sadeln. sanningen är att hon led svårt under kravet på sorglös osårbarhet. hon dog alldeles för ung den förhärligade efraimsdottern - blev bara nio. några scener här, några scener där… utnyttjad av vuxnas begär och idéer om barndomens lycksaliga frimodighet och kavata uppstudsighet. så urbota dumt - vad kallas en sådan böjelse: enfantili?
min självtillräckliga faster har inte tid, hon flyger bort, bort; från land till land för att komma hem.
flickan i skuggan vid trappans fäste ignoreras helt sedan upptäckten i förrgår, men hon gör mig nervös med sin stumma tåreflod. jag har ställt henne ett glas friskt vatten för vätskebalansen, vid hennes fötter. det ska väl räcka - hon verkor stark och odödlig. hon är ju trots allt van att klara sig själv, inte sant, det har hon ju gjort nu i dryga tre decennier. ingen skada skedd således. bara obehaget i skuldertrakten.
jag vill ha besök inatt, jag ber om det, kära ni och hoppas att ni anstränger er för min skull, det brukar ni när jag önskar mig något högt och tydligt.

tack för att ni härdar ut när jag är arg av besvikelse, villrådighet, känslighet och självförakt.
brevbärarens onödiga dotter